Ungbold.dk mener: stop vejninger af de yngste og udarbejd et kodeks DBU

Ungbold.dk opfordrer DBU aktivt til at stoppe vejning af de yngste spillere og udarbejde et kodeks for, hvornår og hvordan vejning af unge spillere skal foregå.

DR og DR Sporten har i denne uge sat fokus på spiseforstyrrelser i eliteidræt. I programmet ”Under Overfladen” fortalte en række danske elitesvømmere om, at der under landsholdssamlingerne var offentlige vejninger. Svømmerne frygtede den offentlige vejning, da de oplevede sig udstillet samtidig med, at vejningen af trænerne blev brugt til mobning og irettesættelse. For nogle betød den offentlige vejning, at de udviklede spiseforstyrrelser og andre måtte stoppe pga fysiske mén og sårbarhed, der bl.a. medførte indlæggelser. Der er ingen tvivl om, at trænerne med fortsæt misbrugte vejningerne og deres magt overfor svømmeren. Fuldstændigt uacceptabelt.

Derfor bør der i ungdomsfodbold også sættes fokus på netop denne problemstilling, som udover spiseforstyrrelser og psykiske men, også kan påvirke de unges kropsideal, som i forvejen er under pres fra omverdenen.

Der er ingen tvivl om, at vejninger også finder sted i ungdomsfodbold – ned i 10-11års alderen. Vejninger bruges i forskellige sammenhæng tilsigtet og måske fornuftigt – fx i forbindelse med fokus på vækstspurt, genoptræning og fysisk træning. Men man bør i fodboldmiljøet forholde sig kritisk til, hvornår klubberne skal anvende vejning som middel, herunder de unges alder, baggrunden for vejningen og hvordan det foregår.

De yngste vejes bl.a. for at forberede de unge til elitemiljøet – hensigten er acceptabelt, men den mulige negative konsekvens er totalt uacceptabelt.

Derfor mener Ungbold.dk bør der ikke forekomme vejninger af de yngste spillere, og når der skal foretages vejninger, så skal der være et sagligt formål, og klubberne skal være bevidste om, hvilke faldgruber, der er for de unge. DBU bør derfor i samarbejde med klubberne udarbejde et kodeks for, hvornår og hvordan vejning anvendes i ungdomsfodbold. Hvad tænker og hvilke erfaringer har I med vejninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *