Klubberne og DBU skal vise gensidig respekt og åbenhed omkring stjernesystemet

Oven på DBU’s stjernevurdering af licensklubberne begynder klubbernes utilfredshed at nå ud til offentligheden. Først på tasterne var FC Midtjyllands bestyrelsesformand Rasmus Ankersen, som kritiserede, at bedømmerne fra DBU ikke var objektive, og de havde deres egne klubkasketter på, samt at stjernesystemet medfører en uheldig akademisering af talentudviklingen. FC Midtjylland er med en score på 77,4 nr. 4 på listen, med 4 ud ad 5 stjerner, og kun overgået af FC København, FC Nordsjælland og Brøndby.

Også AaB’s sportsdirektør Allan Gaarde har udrykt sin frustration over klubbens score på 55,47 hvilket giver 3 stjerner og en 12. plads. Udtalelserne er interessante og vigtige, da det tyder på manglende tillid mellem parterne.

DBU bliver nødt til at tage Rasmus Ankersens kritik alvorligt og blive nysgerrige på kritikken og problemet. Der er ikke være tvivl om, at bedømmernes objektivitet er hammerende vigtigt for stjernesystemets legitimitet og overlevelse. Systemet er skruet sådan sammen, at vurderingerne sker på baggrund af minimumskrav, objektive og subjektive vurderinger foretaget af bedømmerne på deres tilsyn og møder i klubberne.

Uden gensidig tillid har systemet ingen gang på jorden, og i sidste ende vil uenigheden gå ud over de talenter, som systemet skal drage omsorg for. Derfor bør klubberne og DBU gøre alt for, at der opnås den fornødne tillid mellem bedømmerne og klubberne.

Ungbold.dk har været i kontakt med en klub, og spurgt dem om, hvorvidt de vil dele deres rapport og vurdering fra DBU med Undbold.dk, men klubben har ikke været interesseret i dette, hvilket højest sandsynligt også er gældende i de andre klubber. DBU ønsker heller ikke at offentliggøre, hvordan de vurderer de forskellige klubber i forhold til de syv kriterier.

Ungbold.dk er af den opfattelse, at lukkethed og ugennemsigtigheden er en del af problemet for både DBU, klubberne og omverdenen.

Hvorfor er tilgangen ikke åbenhed, så klubberne kan se hinandens vurderinger, og dermed selv konstatere, at de ikke bliver ”snydt”. Endnu vigtigere er tilgangen, at klubberne på tværs kan lære af hinanden til glæde for klubberne, DBU og omverdenen.

Denne tilgang ville støtte op om formålet, som er at højne talentudviklingen og talentmiljøet. Åbenhed og ansvar er også gældende for samarbejdet mellem DBU og klubberne, når topklubberne tager ansvar for topcentertræningen af de lokale talenter fra U10-U12. Åbenhed og fælles ansvar for dansk fodboldudvikling er efter vores opfattelse en af årsagerne til, at vi i Danmark er rustet til den konkurrence, som der er internationalt.

Ungbold.dk vil derfor opfordre til, at klubberne og DBU offentliggøre klubvurderingerne, andet bliver en skyttegravskrig uden vindere.

For klubberne er det vigtigt, at der er plads til forskelligheder i forhold til, hvordan og hvorledes man satser på talentudviklingen. Dette skal DBU respektere.  Sådan synes systemet nu også at være anlagt, hvilket fx de subjektive vurderinger fra bedømmerne kan give plads til. Men det er netop de subjektive vurderinger fra bedømmerne, som bl.a. Rasmus Ankersen retter kritik af.

Omvendt skal klubberne acceptere, at der er en række minimumskrav, som de skal overholde, hvis de vil arbejde med børn og unge som talenter i et talentmiljø. Klubberne har trods alt med børne og unges drømme at gøre. Talent- og elitemiljøet er langt hårdere end et almindeligt foreningsmiljø. Derfor er det også tiltrængt, at klubberne professionaliseres i forhold talentmiljøet.

I andre dele af samfundet, fx skolen og uddannelsesinstitutionerne, hvor børn og unge befinder sig, er der krav om viden indenfor den konkrete faglighed, pædagogik, indlæring, mv, og dette skal naturligvis også gælde for klubberne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *